Türkçe
Kurdish
English
Arabic
// ÜRETİM

SARGILAR :

 

    Dağıtım ve Güç Transformatörlerinde sargılar, kısa devre sırasında meydana gelen eksensel ve radyal kuvvetlere maksimum mukavemet gösterecek şekilde tasarımlanırlar.

AG ( Alçak Gerilim ) sargıları, genellikle folyo veya kâğıt izoleli yassı iletkendir. YG ( Yüksek Gerilim ) sargıları ise emaye izoleli yuvarlak tel, kağıt izoleli yuvarlak veya yassı iletkendir. Kullanılan iletkenler elektrolitik bakır veya alüminyumdur. Bobinlerde kat aralarında kullanılan yalıtım malzemesi, kraft kağıdı, şellaklı kağıt ( DDP, DPP ) rulo prespan, gibi izolasyonu arttırılmış yüksek yağ emme özelliğine sahip özel izolasyon malzemesidir.

 

NÜVE :

 

     Transformatörlerde manyetik devreyi oluşturan nüve ( çekirdek ), soğukta haddelenmiş, tanecikleri yönlendirilmiş, düşük kayıplı elektriksel silisli saclardan oluşturulmaktadır. 

     Değişik kalınlık ve kalitelerde olan nüve sacları, müşteri talepleri, garanti edilen demir kayıpları ( boşta kayıplar ) ve ilgili şartnamelere bağlı olarak M3, M4, M5, MOH, ZDKH85, ZDKH95 ve Amorf sac gibi yüksek kalitede silisli saclardan oluşturulur. Çok hassas olan nüve sacları, modern makinelerde dilimlenip istenilen boylarda kesilerek dizilir. Nüve saclarının sıfır çapaklı olması demir kayıpları açısından son derece önemlidir. Ayrıca nüve sacları değişik kesim ve dizim teknikleriyle step_lap, over_lap, 45°, 90°, delikli – deliksiz oluşturulabilirler. Dizilen nüve sacları boyunduruk sıkıştırma demirleri ve saplamalar ile sıkıştırılarak demir kayıplarının ve titreşimlerin en aza indirgenmesi sağlanır.

 

AKTİF KISIM:

 

     Transformatörlerin aktif kısmı, nüve, bobinler, üst kapak, kademe değiştirici, buşingler ve üst kapakta bulunan koruma ve bağlantı elemanlarından oluşur.

    

     Aktif kısım montajı yapılırken, trafonun kısa devre mekanik kuvvetlerine karşı en iyi dayanımı sağlayacak yapıda olması gerekmektedir. Bu nedenle, aktif kısım konstrüksiyonu sırasında ilave önlemlerle mukavemet kararlılığı arttırılır. Aktif kısım, kazana üst kapaktan civatalarla monte edilir. Aktif kısım bağlantıları üst kapaktan yapılabileceği gibi doğrudan kazan yan duvarlarına da yapılabilir.

 

KAZAN:

 

Kazan imalatında kazan alt tavası, yan duvarları ve üst kapak st 37 kalite siyah sac kullanılarak yapılır. Transformatörlerde soğutma işlemini gören yan yüzeyler ise Dalga Duvar denilen trafonun gücüne bağlı olarak 1,2 mm veya 1,5 mm kalınlıkta saclardan imal edilmiş soğutma elemanlarından oluşur. Büyük güçlü trafolarda       ( >2500 kVA ) Dalga Duvar yerine radyatörler kullanılır. Kaynak işlemleri biten her kazan, yağ sızdırmazlık testine (basınç testi) tabi tutulur. Kazanda yağ ile temas eden tüm yüzeyler kumlama ve özel kimyasal temizleme metotları ile temizlenerek boya öncesi yüzey hazırlığı yapılır.

 

KURUTMA VE YAĞ DOLUMU :

 

Montaj işlemi tamamlanan aktif kısım, güç ve gerilim değerlerine bağlı olarak önceden belirlenmiş bir program dahilinde belirtilen süre kadar, yüksek vakumlu özel kurutma fırınlarında kurutularak kazana yerleştirilir.Daha sonra da vakum altında yağ dolumu yapılır. Kurutma işlemi, aktif kısmı oluşturan malzemelerin bünyesindeki nemi aldığından, transformatörün yalıtımı için çok önemli bir prosestir.

 

BOYAMA:

 

      İmalatı tamamlanmış olan kazanlar, boya öncesinde kumlama ve kimyasal temizleme yöntemleri ile hazırlanarak, uygulanan astar ve son kat boyanın daha uzun ömürlü olması sağlanır. Kazanlar, bir kat astar ve iki kat son kat boya olmak üzere 105 µ (mikron) kalınlıktan az olmayacak şekilde boyanır. Standart olarak RAL 7033 çimento grisi kullanılmakla birlikte, müşteri isteğine bağlı olarak standart dışı renklerde kullanılmaktadır. Kullanılan astar ve son kat boyalar, epoksi bazlı, çift kompenentli, akrilik olup  çalışma ve çevre koşullarına uzun süre dayanabilen birinci sınıf malzemelerden seçilmektedir.Boyama yöntemi olarak dökme ve püskürtme uygulanmaktadır.