Türkçe
Kurdish
English
Arabic
Özel Tip Transformatörer
Özel Tip Transformatörer

Endüstri ve şebekedeki özel uygulamalarda kullanılan transformatörlerdir. Sayıca az olarak üretilirler ve ağır şartlarda, genelde aşırı akımlar, aşırı gerilimler ve reaktif yüklerle baş etmek zorundadırlar. Bu durum aşağıdaki transformatörlerden her birinin özel olarak ele alınmasını gerektirir. Özel transformatörleri için standart tiplerdeki güç transformatörlerinden daha uzun bir teklif, dizayn ve üretim sürecine ihtiyaç duyulur. Özel transformatörler gerek tasarım gerekse üretim teknolojisinin gerektirdiği bilgi birikimi, özen ve hassasiyetten ötürü, transformatör sektörünün en üst noktası olarak görülür.

Fırın Transformatörleri

Fırın transformatörleri demir çelik tesislerinde metali eritmek için kullanılır. Potalardaki metal çok yüksek akımlarla eritilir. Fırın transformatörlerinde bu yüksek akımlara ve olası kısa devre ve aşırı gerilimlere karşı da önlem alınması gerekir

> 360MVA, 36kV’a kadar.
> Kısa devre ve aşırı akımlara karşı mukavemetli olmalıdır.
> Geniş ayar aralığı için özel ayar yapısı vardır.

Fırın Reaktörleri

Demir çelik tesislerindeki fırın transformatörlerinin çalışma rejimini iyileştirmek için kullanılırlar. Fırın çalışmasından kaynaklı her türlü aşırı akım ve gerilime karşı fırın reaktörlerinde de önlem alınmalıdır.

> 250MVAr, 36KV’a kadar.
> Sistemin reaktansını yükseltir, reaktans ayarına da imkan verir.
> Kısa devre ve aşırı akımlara karşı mukavemetli olmalıdır.
> İstenirse fırın reaktörüyle aynı kazanda olabilir.

Şönt Reaktörler

Düşük yük zamanlarında enerji nakil hatlarında oluşan kapasitif yükü kompanze etmekte kullanılan özel transformatörlerdir. Bundan dolayı reaktif güçlerine göre derecelendirilirler. Kompanzasyon görevinin yanında aşırı gerilimleri de önleyerek şebekenin enerji kalitesini ve verimini arttırır.

> 350MVAr, 550kV’a kadar.
> Yüksek gerilim iletim hatlarında endüktif yük görevi görür.

Akım Doğrultucu Transformatörler

Doğru akım ihtiyacı olan sistemlerin beslemesinde kullanılan transformatörlerdir. Başlıca kullanım alanları metalürji tesislerinde elektroliz amaçlı kullanım ve demiryolu hatlarıdır. Akım doğrultucu transformatörlerin tasarımında yüksek çıkış gerilimi yahut yüksek çıkış akımı isteğine göre farklı yaklaşımlar yapılmaktadır. Bunlar da kendi içlerinde vuruş sayısına göre farklı yapıda üretilebilirler.

> 60MVA, 36kV’a kadar.
> Köprü Montajlı yahut Yıldız Noktası Reaktörlü
> 6, 12 ve ya 24 vuruşlu

Faz Kaydırıcı Transformatörler

Yüksek gerilim şebekelerinin bağlantı noktalarında, enerji akış yönünü belirlemek için kullanılırlar. Bunun için özel bir sargı yapısıyla çıkışlarında girişlerinden farklı bir faz açısı elde edilmeye çalışılır. Bu transformatörlerde güç ve gerilim en başta kullanılan şalterin kapasitesiyle sınırlıdır. Ayrıca şebekede üstlendikleri rolden ötürü, müşteri ve şebeke talepleri iyi anlaşılmalıdır.

> 600MVA 550kV’a kadar.
> Tipleri; Tek Aktifli, Çok Aktifli, Booster, Ototransformatör uygulamaları vardır.
> ±45°’ye kadar Faz Açısı ayarı